Nizza

Il Botolo

Dryck > Vin > Rött vin

Nizza ska bestå av 100% Barbera. Druvorna ska dessutom växa på kullar med exponering från sydväst till sydost. Det finns också regler om beskärning och maxuttag per hektar. 2014 var första årgången som Nizza erkändes som en DOCG. Appellationen “Nizza” fick då sin egen beteckning. Det vill säga användningen av namnet “Nizza” istället för att inkludera druvsorten i namnet. På samma sätt som Barolo och Barbaresco är gjorda av Nebbiolo.


Anledningen till att just Nizza blivit en appellation för Barbera är att området historiskt sett är en av de bästa för druvan. Arbetet påbörjades redan på 90-talet då de lokala producenterna ansökte om en appellation, även kallad ”subzon”, men den italienska byråkratin kräver tålamod. 20 år senare kom belöningen för Nizza och vingården Il Botolo.

Passar till

Jag tycker vinet gör sig otroligt bra till risotto och lättare rätter av rött kött, vilt och lagrade ostar. Tanninerna är väldigt beskedliga medan tätheten i frukten är otroligt hög. Serveringstemperatur bör ligga på 18 grader.

Utseende

Djup rubinröd färg med lila nyanser.

Doft

Doften är rik, komplex och fruktig.

Smak

Kryddig smak av mogna svarta plommon, sirap, tobak och körsbär.

Produktdetaljer

Varumärke
Il Botolo
Artikelnummer
100309
Pris
Logga in för att se priset
Antal styck per förpackning
6
Förpackning
Flaska 750ml
GTIN
08058697070099
Alkohol
15%
Lager och Leverans info
Logga in för att se lagerstatus
Ursprung
Italien > Piemonte
Årgång
2017
Druva
Barbera
Barbera d'Asti
NyhetEkologisk
Chianti Classico
Rött vin
Chianti Classico

Lilliano Ruspoli

Nyhet
Insieme Vino Rosso
Boca, Alto Piemonte
Nero d'Avola
Barbaresco Canova Riserva
Beställningsvara
Barolo Massara
Rött vin
Barolo Massara

Cascina Massara

Barbera d'Alba Superiore
Barolo Ravera